Sisäministeriö on sisäisen turvallisuuden ministeriö. Sisäministeriön päämääränä on, että Suomessa on turvallista kaikissa oloissa.
Tavoitteena on, että ihmiset, omaisuus ja ympäristö ovat turvassa, ja että kaikki ihmiset voisivat kokea arjen turvalliseksi ilman rikollisuutta, onnettomuuksia tai muita häiriöitä. Sitä varten viranomaisten on kyettävä ennalta ehkäisemään mahdollisimman monta rikosta ja onnettomuutta. Hätätilanteisiin on pystyttävä osoittamaan apua nopeasti ja tehokkaasti.
Sisäistä turvallisuutta rakentavat monet eri toimijat. Rauhan ajan turvallisuuden ytimestä vastaa sisäministeriön hallinnonala. Poliisit, rajavartijat, hätäkeskuspäivystäjät, pelastustoimen henkilöstö ja maahanmuuttohallinnon viranhaltijat varmistavat vuoden jokaisena päivänä, että yhteiskunnan turvallisuus hoidetaan.
Kansallisen turvallisuuden uhkiin varaudutaan kaikkien turvallisuussektorin toimijoiden kanssa mm. tehokkaalla siviilitiedustelulla.
Hallitusohjelma ja konsernistrategia ohjaavat sisäministeriön työtä päämäärän saavuttamiseksi.
Sisäministeriö valmistelee lakeja ja ohjaa hallinnonalaa
Sisäministeriöllä on kolme päätehtävää:
- valmistella lainsäädäntö, joka koskee poliisia, pelastustoimea, hätäkeskustoimintaa, rajavalvontaa, meripelastusta ja maahanmuuttoa,
- tulosohjata sisäministeriön alaisia virastoja ja laitoksia sekä
- käsitellä ministeriön toimialaan kuuluvat kansainväliset ja EU-asiat.
Sisäministeriö valmistelee valtion talousarvioon sisäisen turvallisuuden määrärahoja koskevat esitykset. Sisäministeriössä on tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä hallinnonalan viranomaisten laillisuusvalvontaa hoitavia virkamiehiä. Lisäksi sisäministeriö käsittelee Suomen lippua ja vaakunaa koskevat asiat.
Sisäministeriö koordinoi poikkihallinnollista sisäiseen turvallisuuteen liittyvää yhteistyötä, jota tehdään muiden ministeriöiden, kansalaisjärjestöjen ja kuntien kanssa.
Sisäisen turvallisuuden ministeriönä sisäministeriöllä on myös paljon kansalliseen turvallisuuteen, valmiussuunnitteluun ja erilaisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautumiseen liittyviä tehtäviä.
Sisäministeriön arvot
Ministeriön toimintaa ohjaavat arvot ovat
- avoin ja konstailematon
- reilu ja luotettava
Vapaaehtoiset viranomaisten tukena
Sisäministeriön hallinnonalalla on vakiintunutta yhteistyötä erilaisten vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Pelastustoimen järjestelmässä sopimuspalokuntatoiminta on kiinteä osa pelastustoimen järjestelmää. Poliisi käyttää vapaaehtoista pelastuspalvelua mm. etsintätoiminnan tukena. Rajavartiolaitoksen meripelastustoimintaa tukee Suomen meripelastusseura. Myös laajamittaiseen maahantuloon varautumisessa ja vastaanottokeskusten järjestelyissä vapaaehtoistoimijoilla on merkittävä rooli.
- Valtakunnallinen ohje pelastuslaitoksille vapaaehtoisten voimavarojen hyödyntämiseksi pelastustoiminnassa (PDF, 214 kt, Sisäministeriön julkaisuja 2022:21)
Palastustoiminnan kehittämishankkeen aineistot
- Varastointi, pakkaaminen ja materiaalinhallinta pelastustoimessa (pdf)
- Kuorman varmistaminen liikenteessä (pdf)
- Hankkeen loppuraportti (pdf)
- Lisätietoa kehittämishankkeesta Reijo Rautauoman säätiön verkkosivuilla.