Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) on valtakunnallinen sopimuspalokuntatoimintaa edustava liitto, jonka jäsenyhteisöt ovat vapaaehtoisia palokuntayhdistyksiä (VPK), henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokuntien (HSPK) palokuntayhdistyksiä ja työpaikkasopimuspalokuntia (TPK). Liitto palvelee jäseniään edistämällä sopimuspalokuntatoimintaa ja pelastustoimen vapaaehtoistoimintaa suomalaisen pelastustoimen järjestelmässä.

Tule mukaan palokuntatoimintaan!

Kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut voi päästä mukaan vapaaehtoisen palokuntayhdistyksen (=VPK) tai muun palokuntayhdistyksen jäseneksi. Toimintaa on lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyvässä palokuntayhdistyssä ja sopimuspalokunnassa. Ota yhteyttä paikkakuntasi palokuntayhdistykseen!

Palokuntatoiminta on kokonaisuus, joka jakaantuu kahteen osaan

Omien mahdollisuuksiesi mukaan voit päästä mukaan sopimuspalokuntatoimintaan tai pelastustoimen vapaaehtoistoimintaan. Palokuntayhdistyksen toiminta on kokonaisuus ja näin ollen voit olla kummassakin toiminnassa mukana.

Sopimuspalokunnat

Jokainen Suomen pelastuslaitos tarvitsee sopimuspalokuntia. Maaseudulla ja pienissä kaupungeissa sopimuspalokunnat muodostavat pelastustoimen hälytyslähdöt. Suuremmissa kaupungeissa sopimuspalokunnat ja sopimushenkilöstö toimivat ammattipalokuntien tukena.

Sopimuspalokunnassa osallistut pelastustoimintaan saatuasi siihen vaadittavan peruskoulutuksen ja täytettyäsi muut kelpoisuusvaatimukset. Pääset mukaan toimintaan, joka vaatii mutta myös antaa paljon. Peruskurssin jälkeen koulutusta on tarjolla erikois- ja johtamistehtäviin saakka.

Sopimuspalokunnassa saat palokunnan puolesta käyttöösi sammutus- ja muut suojavarusteet.

Sopimuspalokuntatoiminta ei ole vapaaehtoistoimintaa – vaan siihen tulee suhtautua vapaaehtoisuutta ja harrastajamaisuutta vahvemmalla otteella. Sopimuspalokunnissa ympäri Suomea tehdään päivittäin pelastusviranomaisten vastuulla olevia tehtäviä. Vuonna 2018 paloauto lähti sopimuspalokunnan asemalta tehtäville 79 300 kertaa. 

Pelastustoimen vapaaehtoistoiminta

Pelastustoiminnan vapaaehtoistoiminnassa toimit palokunnan tukitehtävissä tai muissa pelastustoimen vapaaehtoisten toimijoiden yhdistyksissä. Vapaaehtoistyö esimerkiksi palokuntanuorten parissa tai palokunnan tukiosastossa on tärkeää koko sopimuspalokuntajärjestelmän ylläpitämisen kannalta. Vapaaehtoistoimintaa tarvitaan myös suuronnettomuuksissa ja tilanteissa, jossa pelastustoimen ammatti- ja sopimushenkilöstö kaipaa rinnalleen tukijoukkoja.  

Palokuntien nais- ja veteraanitoiminta tarjoaa myös mukavaa palokuntahenkistä toimintaa, jolla tuetaan sopimuspalokuntatoimintaa.

Mikä palokuntalaisia motivoi?

Sopimuspalokuntabarometri -kyselyssä on selvitetty monia asioita, mm. sitä mikä palokuntalaisia motivoi eniten. Kolme eniten motivoivaa tekijää ovat:

  • hyvä henki ja yhteisöllisyys
  • halu auttaa onnettomuustehtävissä
  • hälytystehtävät

Siis… Tule mukaan palokuntatoimintaan!

Nyt kun kiinnostuit palokuntatoiminnasta, ota yhteyttä sinun lähellä toimivaan palokuntayhdistykseen ja sovi aika, jolloin pääset tutustumaan toimintaan!

Lisätietoa

Sosiaalisesta mediasta löydät myös lähes kaikki Suomen pelastuslaitokset ja lukuisia sopimuspalokuntia. Ei muuta kuin seuraamaan ja sitten mukaan toimintaan!