Suomen Lentopelastusseura

Suomen lentopelastusseura ry tuottaa turvallista ja laadukasta vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa etsintä- ja valvontalentotoimintaa yhteistyössä viranomaisten ja muiden vapaaehtoisorganisaatioiden kanssa.

Suomen Lentopelastusseura ry (SLPS) on yksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) koordinaatiojärjestöistä, ja vastaa kaikista sen ilmatoiminnoista.

Hälytysryhmän käytössä oleva lentokone.

Toimintamme perustuu vapaaehtoiseen auttamishaluun ja laadukkaaseen koulutukseen. Korostamme osaamista, pätevyyttä ja turvallisuutta.

Lentopelastusseuran kivijalkana toimivat jäsenyhdistyksemme, erilaiset ilmailu- ja lentokerhot, sekä uusimpina miehittämättömien ilma-alusten käyttäjien ja liidinlentäjien yhdistykset, jotka tuottavat sekä ilma-alukset että miehistöt. Tällä hetkellä noin 650 aktiivia muodostavat 52 hälytysryhmää lentäen viranomaisen pyynnöstä erilaisia etsintä- ja valvontalentoja. Jäsenyhdistyksemme lentävät myös pääosan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koordinoimista metsäpalovalvontalennoista.

MOVA-lentopelastaja ja moottoroitu varjoliidin.

Lentokoneita hälytysryhmillä on käytettävissään yhteensä noin 50. Toki niillä lennetään myös ihan tavallisia harrastelentoja.

Suomen Lentopelastusseuran valikoimasta löytyy myös miehittämättömiä ilma-aluksia (UA, Unmanned Aircraft / UAV, Unmanned Aerial Vehicle) sekä lentäjiä moottoroiduin liitimin (MOVA).

Vapaaehtoiset LEKO-miehistöt sekä UAS- ja MOVA-hälytysryhmät ovat valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden, vaikka lennot itsessään ajoittuvatkin vain valoisalle ajalle. Viranomainen voi pyytää apua valtakunnallisen hälytysnumeron kautta 24/7, SPLS:n tilannekeskus sen jälkeen hälyttää miehistöt ja koordinoi vapaaehtoislennot yhteistyössä viranomaisen kanssa.

Miehittämätön ilma-alus (UA, Unmanned Aircraft)

Kaikki tehtävät perustuvat poliisi- ja pelastusviranomaisten kanssa tehtyihin taustasopimuksiin, ja operatiiviset tehtävät aina viranomaisen tilaukseen.

Seuran arvoja ovatHalu auttaa yhdessä, turvallisesti ja laadukkaasti”.

Lisätietoa